dinsdag 1 juni 2010
Strawberries For Ever
za 29 mei 2010, 13:30
'Aardbei beschermt tegen welvaartsziekten'
VENLO/WAGENINGEN - Aardbeien en blauwe bessen zijn heel gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat de kleurstof die zorgt voor de rode dan wel blauwe kleur van de vruchtjes ook ongezonde stoffen uit het lichaam wegvangt. Aardbeien lijken bovendien extra te beschermen tegen welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Op een symposium van zachtfruitkwekers op 17 juni in Venlo presenteren onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit de resultaten van diverse onderzoeken naar de vruchten, die op dit moment volop verkrijgbaar zijn.
Het staat vast dat zowel de aardbei als de blauwe bes veel antioxidanten bevat. Ze vangen stoffen weg die in het lichaam zorgen voor celmutaties, waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Belangrijkste antioxidant is anthocyaan en dat is precies de kleurstof die aardbeien en blauwe bessen hun uiterlijk geeft, aldus de onderzoekers. Anthocyaan verlaagt bovendien het cholesterolgehalte in het bloed en werkt als ontstekingsremmer.
Volgens de onderzoekers was van aardbeien wel redelijk bekend dat ze gezond zijn wegens het hoge gehalte aan vitamine C. Aardbeien worden in Nederland bijzonder veel gegeten. Blauwe bessen zijn in Nederland echter nog niet zo'n populaire fruitsoort om 'rauw' te eten. De vrucht wordt wel veel verwerkt in sappen en jams.
Tot nu toe is aangenomen dat het gezondheidsbevorderende effect van bessen veel minder zou zijn na verwerking, maar op het symposium worden onderzoeksresultaten getoond die bewijzen dat producten met bessen die op een bepaalde manier zijn verwerkt nog steeds heel gezond zijn.
Enkele jaren geleden bleek al uit ander onderzoek dat frambozen meer gezonde stoffen bevatten dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi's of broccoli. Sindsdien is de verkoop van frambozen aanzienlijk toegenomen, constateren de zachtfruitkwekers.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten