vrijdag 16 juli 2010

Looking for the Wisents






OVERVEEN -
Al anderhalf uur crossen we door het duinlandschap van het Kraansvlak tussen Zandvoort en Overveen. Op zoek naar wisenten sjokken we bij dertig graden Celsius door mul zand, beklimmen we hellingen en worstelen ons door stekelige struiken.



Je houdt het niet voor mogelijk met een kudde dieren van zo'n twee meter hoog, maar ze vallen weg in dit landschap en laten zich niet zien.
PWN-boswachter Ruud Maaskant speurt net ze hard mee. We hebben de pech dat er vandaag geen werkstudenten in het veld zijn. Die hadden de dieren vast al lang gevonden.
In het Kraansvlak, een voor het publiek afgesloten duinterrein van zo'n 440 voetbalvelden groot tussen de spoorlijn naar Zandvoort en de Zandvoortseweg, leeft sinds 2007 een groepje wisenten. Momenteel zijn het er twaalf: een stier, negen vrouwtjes en twee net geboren jonkies. Het is de enige plek in Nederland waar wisenten in de natuur leven.
Voorlopig zitten de wisenten in een afgesloten gebied. Bezoekers kunnen er alleen in onder begeleiding van een boswachter. PWN wil eerst kijken hoe het met de dieren gaat, zonder al te veel publiek. ,,Met de Schotse Hooglanders die elders in de duinen lopen maken we de gekste dingen mee'', vertelt Maaskant. ,,Hoewel we steeds waarschuwen ze niet te voeren, doen mensen dat toch. Dus komen de dieren nu op een holletje op bezoekers af, want voor hen ben je een lopende broodzak. Daar is niet iedereen van gediend.''

Laatst zag Maaskant hoe een bezoeker zijn kind op een Hooglander wilde zetten voor een foto. ,,Mensen snappen niet dat dit geen huisdieren zijn.'' Gelukkig zijn wisenten een stuk schuwer. ,,Het is wild, geen vee. Als je te dichtbij komt lopen ze weg.''
Bij het grote meer ziet de boswachter iets bewegen in de bosjs. ,,Ik heb ze!'', roept hij. Voorzichtig lopen we erheen.




Wisenten zijn herkauwers die zowel gras eten als kruiden, blaadjes, jonge loten, bast, eikels en bessen. 60% van hun menu bestaat uit grassen, maar ze schillen meer bomen en struiken dan alle andere grote planteneters in Europa. Hierdoor zijn ze in staat openheid in een volwassen bos te creĆ«ren. Ook op andere manieren hebben wisenten invloed op hun omgeving. De dieren nemen geregeld een zandbad en maken hiervoor flinke zandkuilen. Wordt zo’n plek een tijd lang niet meer gebruikt, dan krijgen pionierplanten en insecten als zandbijen en loopkevers weer een kans. Grote bomen dienen om de vacht te schuren en kunnen hierdoor hun bast verliezen en sterven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten