donderdag 30 september 2010

We Come Over Shell


Kritiek op Shell en oproep tot toeristenboycot Botswana


NIEUWS
Shell: landroof inheems grondgebied
Vorige maand tekende Shell met Cosan – een van de grootste ethanolproducenten in Brazilië – een overeenkomst ter waarde van $12 miljard voor de productie van biobrandstof uit suikerriet.
Een deel van het suikerriet van Cosan wordt echter verbouwd op land dat officieel toebehoort aan de Guarani.

NIEUWS
Survival roept op tot boycot van toerisme naar Botswana

Survival heeft op Wereld Toerisme Dag (27 september) een oproep gedaan aan toeristen om Botswana te boycotten zolang de regering van dit land niet een eind maakt aan de meedogenloze vervolging van de Kalahari Bosjesmannen.

Botswana gaat prat op haar ‘culturele diversiteit en verregaande gastvrijheid’. Onderwijl doet de regering al dertien jaar pogingen om de oorspronkelijke bewoners van het land te verdrijven van hun voorouderlijke grondgebied in het Centraal Kalahari Natuurreservaat.

De Bosjesmannen mogen geen gebruik maken van de waterput in het natuurreservaat en door het jaagverbod kunnen ze zich niet voorzien van voldoende voedsel.

NIEUWS
‘s Werelds meest geïsoleerde stam bedreigd door stropers

Stropers die het gemunt hebben op de visrijke wateren rondom de Indiase Andaman eilanden vormen een gevaar voor de meest geïsoleerde volksstam in de wereld.

In de afgelopen weken zijn meer dan honderd illegale vissers uit Birma gearresteerd. Veertien van hen visten voor de kust van het eiland Noord-Sentinel, waar de Sentinelezen leven. Deze volksstam jaagt iedereen weg die hun eiland probeert te benaderen. In 2006 hebben zij twee vissers om het leven gebracht.

De Sentinelezen zijn jager-verzamelaars en diefstal van vis en wild op hun grondgebied vormt een ernstige bedreiging voor hun voedselvoorraden.

INHEEMSE VOLKSSTAM
De Guarani Indianen

De Guarani waren een van de eerste indianenvolken waar Europeanen mee in contact kwamen, toen zij 500 jaar geleden in Zuid-Amerika arriveerden.

Tegenwoordig zitten de Guarani samengeperst op kleine stukjes land omringd door veehouderijen en enorme soja- en suikerrietplantages. De problemen zijn vooral het grootst in Mato Grosso do Sul, waar de Guarani Kaiowá ooit een leefgebied met bossen en vlaktes van 350.000 km2 bezaten.

Sommigen hebben zelfs helemaal geen land en ‘kamperen’ langs de kant van de weg.
Om simpelweg te kunnen overleven moeten de Guarani hun land terugkrijgen. Steun de Guarani! Schrijf een brief naar de regering van Brazilië – download voorbeeldbrief.

De Italiaans-Braziliaanse film Birdwatchers, waarin de benarde positie van de Guarani Kaiowá wordt belicht, won eerder dit jaar de prestigieuze One World Media Award. De film, die in 2008 in Nederlandse en Belgische bioscopen draaide, is nu uit op DVD.

Voor meer informatie: klik op het Survival-logo rechtsboven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten