zondag 21 februari 2010

EKSEPTION


Ekseption (1967 - 1978)

Haarlemse groep die begint als jazz- & beatformatie, om eind jaren zestig/begin jaren zeventig uit te groeien tot een succesvolle exponent van de symfonische popmuziek.
Met bewerkingen van klassieke composities van onder anderen Beethoven en Bach scoort Ekseption een reeks instrumentale hits in binnen- en buitenland.
Halverwege de jaren zeventig houdt de groep op te bestaan.
In 1989 komt ze nog eenmaal bij elkaar voor de opname van een reünieplaat.
Als het gaat om het bekendmaken van klassieke muziek bij een poppubliek is Ekseption zonder twijfel een van de belangrijkste groepen van de eerste lichting symfonische rock geweest.

Bezetting
Cor Dekker
basgitaar
Dick Remelink
saxofoon
Peter de Leeuwe
drums
Rein van den Broek
flugelhorn, trompet
Rick van der Linden
orgel, toetsinstrumenten, arrangeur, dirigent



Overige muzikanten
Ab Tamboer
drums
Dennis Witbraad
drums
Eddie Conard
drums
Frans Muys van de Moer
basgitaar
Hans Alta
basgitaar
Hans Hollestelle
gitaar, viool
Hans Jansen
toetsinstrumenten
Huib van Kampen
gitaar, saxofoon
Jan Vennik
saxofoon
Johan Slager
gitaar
Koen Merkelbach
zang
Max Werner
drums, marimba, percussie
Michel van Dijk
zang
Pieter Voogt
drums
Rob Kruisman
fluit, gitaar, saxofoon, zang
Skip van Rooy
toetsinstrumenten
Tim Griek
drums



Nederlandse muzikant Rick van der Linden overleden
22/01/'06 In Groningen is zondagochtend de Nederlandse muzikant Rick van der Linden overleden. Van der Linden was oprichter, componist en organist van de symfonische rockband Ekseption.
In november werd hij getroffen door een herseninfarct waar hij nooit van herstelde, zo liet zijn familie zondag weten. Rick van der Linden is 59 jaar geworden.
Ekseption werd in 1969 wereldberoemd met hits als The fifth, Air, Adagio en Peace planet.



Van der Linden was de grondlegger van het Haarlemse ensemble. Op eigen wijze bewerkte hij de muziek van klassieke componisten als Bach en Beethoven tot toegankelijke popmuziek.
Ekseption geldt onder kenners als een van de belangrijkste groepen van de eerste lichting symfonische rock.
Na zijn vertrek bij Ekseption in 1973 vormde Van der Linden zijn eigen band Trace en deed hij veel solowerk. De klassiek geschoolde toetsenist werd vaak uitgenodigd voor buitenlandse producties.

Hij speelde mee met onder andere Deep Purple, Phil Collins en Vangelis. Van der Linden leverde een bijdrage aan 48 muziekalbums, waarvan naar schatting zes miljoen exemplaren werden verkocht.

Van der Linden gaf les aan het conservatorium in Haarlem en andere muziekscholen en breidde zijn muzikale aandacht uit naar kunstsoorten als jazz, ballet, cabaret, film en popmuziek.
Zowel Ekseption als Trace is bekroond met Edisons en kreeg ook internationale prijzen. Van der Linden kreeg elf gouden albums, waaronder twee platina en een diamanten album in Zweden.


In het verleden was Van der Linden gehuwd met danseres Penny de Jager.




Volgens de gegevens op www.last.fm/music/Ekseption zijn er anno februari 2010 nog regelmatige luisteraars naar de muziek van Ekseption uit de volgende landen: Duitsland, Rusland, Griekenland, Brazilië, Tsjechië, Nederland, Zuid Korea, Oekraïne, Kroatië, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten, Mexico, Denemarken, Roemenië, Noorwegen, Palau (Oceanië), Bangladesh, Spanje, Zweden, Canada, Polen, Hongarije, Iran. (Per land soms verscheidene personen).

1 opmerking: