maandag 13 september 2010

Peace Keeper vs War Lord


Mandela 'woedend' op Blair om Britse rol Irak

De beslissing van Tony Blair om ten strijde te trekken in Irak viel niet in goede aarde bij Nelson Mandela. Het Zuid-Afrikaanse icoon voelde zich verraden, belde een Britse minister en 'spuwde vuur'. Dit blijkt uit een nieuwe biografie over Mandela.

Brits parlementslid Peter Hain, wiens boek over Mandela vandaag verschijnt, schrijft dat hij, destijds minister, de voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela furieus aan de lijn kreeg in 2003. Hain tegen de BBC: "Hij zei: 'Dit is een grote fout, Peter, een hele grote fout. Dit is verkeerd. Waarom doet Tony dit na al zijn steun voor Afrika? Hier komt grote internationale schade van.'"

Mandela was boos en gefrustreerd. "Ik ken Mandela vrij goed. Hij spuwde echt vuur door de telefoon en voelde zich verraden. Hij meende dat al onze hulp en ontwikkelingswerk in Afrika volledig teniet werd gedaan door de invasie in Irak."

Hain vertelde Mandela dat hij z'n bezwaren respecteerde, maar dat de beslissing om te participeren in de Irak-invasie een 'daad uit overtuiging' was: "Ik geloof dat ik heb gezegd dat de tijd zou leren of we gelijk hadden. Mandela vond dat we niet op de tijd konden wachten."

De in Kenia geboren Hain groeide op in Zuid-Afrika, waar zijn ouders, anti-apartheidsstrijders, Mandela kenden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten