vrijdag 22 januari 2010

Haarlemse Muggen



'Vicit vim virtus'
'dapperheid heeft geweld overwonnen'?

In 1573 is het Beleg van Haarlem. Nederland is dan in oorlog met Spanje. Het Spaanse leger trekt naar Haarlem en wil de stad veroveren. Drie dappere Haarlemmers laten op een nacht een vaatje buskruit ontploffen in het Spaanse Legerkamp. Het lukt en het kamp staat op zijn kop. De dappere Haarlemmers weten weg te sluipen. De volgende dag vertellen ze in de kroeg over hun heldendaad. Maar sommige mensen zeggen: Het helpt niks; de Spanjaarden jaag je er niet mee weg. Het Spaanse Leger is onoverwinnelijk. Jullie zijn net muggen die een reus willen steken. Maar wij doen tenminste iets, zeggen de dappere Haarlemmers.
Maar helaas: de muggenbeten helpen niet, Haarlem wordt veroverd.


Een Haarlems schip doorbreekt de ketting bij Damiate die de toegang tot de Nijl blokkeert. Geschilderd door Cornelis Claesz. van Wieringen in 1628.

De melodie van de Damiaatjes.

De Damiaatjes zijn klokken in de Grote Kerk van Haarlem die elke avond tussen negen en half tien klingelen ter herinnering aan de verovering van het Egyptische Damiette, ook Damiate genoemd tijdens de vijfde kruistocht in 1218/1219. Het verhaal gaat dat de Haarlemmers een belangrijke rol hebben gespeeld bij de val van de stad. De toegang tot de stad via de Nijl was afgesloten met een grote, zware ketting. De Haarlemmers zouden de ketting hebben kapot gevaren met een schip met een zaag op de boeg. Het Damiate verhaal wordt echter tegengesproken door het ooggetuigenverslag van Olivier van Keulen, die de leiding over de Hollandse scheepsmacht had, waarin niets te vinden is over het heldhaftige optreden van de Haarlemmers. Niet de Haarlemmers maar de Friezen zouden de ketting hebben gebroken.


De schildhouders waren vroeger twee herten die wijzen op de herten die toen nog in de Haarlemmerhout leefden. De dorre boom in het wapen verwijst naar de Haarlemmerhout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten