vrijdag 1 oktober 2010

Rudolf Steiner was Halal

’Mohammed at niet meer dan eenmaal per week vlees’
De leren van Rudolf Steiner en de profeet Mohammed vertonen opvallende overeenkomsten waar het gaat over de zorg voor natuur en milieu, ontdekte Hendrik Jan Bakker. De antroposofisch opgevoede islamitische bekeerling heeft een missie: moslims milieubewustzijn bijbrengen.

’Het is mijn missie om Nederlandse moslims milieubewustzijn bij te brengen”, zegt Hendrik Jan Bakker (43). De Haagse islamitische bekeerling, opgegroeid in een antroposofisch milieu, richtte samen met een andere bekeerling en twee geboren moslims in januari de Stichting Groene Moslims op. Hij houdt al twee jaar een website bij met artikelen over de islam en thema’s als duurzaamheid, dierenwelzijn, biologische landbouw en voeding.

Aan milieubewustzijn schort het volgens hem nogal bij zijn islamitische landgenoten. „De meeste moslims zijn hier gekomen als immigranten met weinig scholing. De ouders werken zich kapot, de kinderen gaan studeren en kopen, zodra ze een baan hebben, als eerste een dure auto. Ze laten zich er graag op voorstaan moslim te zijn, maar dat besef gaat niet zo diep dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om hen heen.”

Met de activiteiten van zijn stichting hoopt Bakker daarin verandering te brengen. De stichting is nog bescheiden, telt ongeveer honderd, veelal hoger opgeleide belangstellenden – voor de helft moslim van wie weer de helft bekeerling. „De niet-moslims zijn mensen met belangstelling voor de multiculturele samenleving en mosliminitiatieven daarin”, denkt Bakker. „Ze vinden het interessant om te zien hoe wij omgaan met deze onderwerpen en wat we doen.”

Lezend in de Koran en de Hadith -– uitspraken van de profeet die mede de basis vormen voor de sharia, het islamitisch recht – stuitte Bakker opnieuw op overeenkomsten met de antroposofische levensfilosofie. Hij kwam er ’heel mooie’ teksten en voorschriften in tegen over natuur, milieu en dierenwelzijn, die ook in de biologische en biologisch-dynamische landbouw een belangrijke rol spelen. Dat dieren een goede behandeling moeten krijgen bijvoorbeeld, en ruimte en gezond voedsel. Dat plant en dier geen gebruiksvoorwerpen zijn waarmee we naar believen kunnen doen wat we willen, maar door God geschapen wezens die ons respect verdienen.
De website van zijn stichting is www.groenemoslims.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten