woensdag 26 januari 2011

beast lives in plant



beest woont in plant
Flora- en faunanieuws vlak voor de lunch: Vleermuizen op het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo gebruiken de kelken van vleesetende planten als overnachtingsplek. Het is voor het eerst dat wetenschappers hebben geregistreerd dat zoogdieren zich in de bekerplanten ophouden.
Dat meldde de BBC woensdag.

Plant en dier wonen tevreden samen: de vleermuis kan zich verstoppen in een plek waar geen parasieten voorkomen en de plant maakt gebruik van de stikstofrijke poep van de bewoner. De bekerplanten lokken normaliter insecten de kelk in, zodat die in het vocht kunnen worden verteerd. De planten hebben de stikstof die in de insecten zit nodig om te kunnen groeien.

Volgens de wetenschappers is de kelkplant 'niet zo goed is in het vangen van insecten'. Daarom moest de plant wat loze ruimte verhuren. Eerder werd al waargenomen dat muizen de bekerplanten als toilet gebruiken.

De verblijfplaats is voor de vleermuis toch ook wel riskant. Hij moet boven het vocht in de kelk blijven hangen, omdat het dier anders de kans loopt ook te worden opgegeten. Alles wat in het vocht valt wordt door de plant verteerd en gebruikt als voedingsstof. Smakelijk eten!

De plant (vleermuis is niet thuis):


Een vleermuis (plant niet..):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten