woensdag 29 december 2010

a horse is a horse of course of course

gelezen in:

HAARLEMS WEEKBLAD
Wie kent dit paard?
"Ik werd heel jong getroffen door kinderverlamming en kon daardoor niet lopen.
Via de Anna Kliniek uit Leiden kreeg ik beugels waarmee ik moest gaan lopen. Zadelmakerij Stubenitsky uit Beverwijk maakte voor mij dit paardje (zie foto) waardoor ik kon leren lopen met beugels en zelfstandig naar buiten kon.
Toen ik te groot werd voor dit paardje hebben mijn ouders het aan kennissen in Haarlem gegeven die ook een gehandicapt kind hadden. Helaas weet ik niet aan wie en mijn ouders kan ik het niet meer vragen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar wat er van dit paardje geworden is.
Heeft u dit paard ooit gezien of kent u degene die het gebruikt heeft, neemt u dan contact met mij op. Het paardje is begin jaren 50 naar Haarlem gegaan."



Tip: maak alle rollators zo...

maandag 27 december 2010

woensdag 22 december 2010

British Heritage


LONDEN - Het waarschijnlijk bekendste zebrapad ter wereld, dat over Abbey Road in het noorden van Londen, heeft een vermelding gekregen op de Britse erfgoedlijst. Dat meldden media in Groot-Brittannië woensdag.

De oversteekplaats bij de Abbey Road studio's werd beroemd door The Beatles, die erop poseerden voor de hoesfoto van hun album Abbey Road uit 1969. Het originele zebrapad werd overigens meer dan dertig jaar geleden al enkele meters verplaatst.

De Abbey Road opnamestudio, net als het zebrapad een bedevaartplek voor fans van The Beatles, stond al op de erfgoedlijst. De popgroep nam hier een reeks albums op.

Elswout, Overveen, 21 december 2010


deer in Zandvoort










21 december 2010
ZANDVOORT - Doordat er in de Amsterdamse Waterleidingduinen door de kou minder eten voor damherten te vinden is, zoeken de beesten het ook in Zandvoort.

Sommige bewoners vinden herten in hun achtertuin geweldig, anderen hebben er last van of maken zich zorgen over aanrijdingen met de beesten.

maandag 20 december 2010

Organic food sales rising faster than ever



Supermarkten verkopen steeds meer biologische producten.
In de eerste drie kwartalen van 2010 steeg de omzet ten opzichte van diezelfde periode in 2009 met 20 procent. Een record.

De Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw kwam maandag met cijfers over wat er wordt verdiend aan biologisch voedsel in de supermarkt. De omzet was de eerste drie kwartalen van dit jaar 229 miljoen euro. De groei die enige jaren geleden is ingezet, houdt daarmee niet alleen aan, hij gaat ook steeds sneller. De omzet van heel 2009 is ten opzichte van heel 2008 met 11 procent gegroeid. Met een groei van 20 procent wordt 2010 een recordjaar.

De omzet in biologische voeding is in 2010 twaalf keer harder gegroeid dan de totale supermarktomzet in Nederland, die in dezelfde periode toenam met maar 1,8 procent. Zuivel is met 37% de grootste stijger, gevolgd door koffie, thee en cacao (40%) en vleeswaren (31%). Volgens de Task Force is de groei te danken aan nieuwe biologische huismerken en A-merken die hun assortiment uitbreiden met biolosche producten. Er zijn nu zo'n dertig A-merken met een bio-variant.

Supermarkten zijn goed voor de helft van de omzet van biologische voeding. De overige omzet wordt gerealiseerd in speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, webwinkels en verkoop bij de boer.

Ook buiten de traditionele voedingswinkels zijn steeds meer biologische producten verkrijgbaar, meldt de Task Force. Zo is recentelijk Kruidvat biologische producten gaan verkopen. Ook Hema en Ikea bieden biologische spullen en eten aan in hun restaurants en winkels.

In de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw werken marktpartijen, de overheid en maatschappelijke organisaties samen met als doel de omzet van biologische producten met jaarlijks 10 procent te laten groeien

What I Saw Today

zondag 19 december 2010

Dreamtime


De foto's zijn van Birte Ragland, Australië.
De muziek is van Xavier Rudd, Australië - Tribal Didgeridoo with Synthetic Beats.

Birte Ragland schrijft op haar website:
"I am a dane living in Australia, passionate about our environment. Through my photography I hope to make people aware of the desperate need to protect the natural world. My work has been published in many digital photography magazines around the world, newspapers and magazines, and numerous text books for the North American, Asian and African markets. I have also done many posters for environmental causes. The latter I do free of charge. But I do expect to be housed on location, the rest I pay for. I live in a rainforest setting and breed endangered frogs which are later released into their natural habitat where they are low in numbers. It amuses me in this world we live in that the man who likes to wander in the wilderness is called a vagrant. But the man who cuts down trees is called an entrepeneur. In 2009 another 17,241 species have been added to the highly endangered list. Too bad the human species is not on the list but we may be sooner than we think."

zaterdag 18 december 2010

Observable


Door het oog van de zandloper.
Een foto die m.i. symbool staat voor het huidige tijdperk.

Same Subject Different Impact





Foto's van Dorothea Lange

De keuze van foto's, welke publiceer je en met welk doel, is heel bepalend voor de te verkrijgen impact. Publiceer je alleen de middelste foto, dan typeer je de periode waarin hij werd genomen (Grote Amerikaanse Depressie begin vorige eeuw).

Wil je een vrolijk beeld, een brede glimlach, waarbij de vrolijkheid waarschijnlijk voornamelijk werd bepaald doordat er een foto werd gemaakt en/of door het optreden van de fotograaf, dan publiceer je foto 3.

Foto 1 gebruik je bij voorbeeld als je communicatie wilt uitdrukken: de blik van de vrouw communiceert met de fotografe. Die zou je vooral artistiek kunnen noemen.

Foto 2 drukt het tijdsbeeld en de hopeloosheid daarvan uit. Dat van die foto de rechterzijde in tact is gelaten, waardoor je het hoofd van de passagier in de voorbij rijdende auto te zien krijgt, versterkt het journalistieke, het tijdsbeeld, de situatieschets.

Dorothea Lange publiceerde alledrie de foto's, wat doet veronderstellen dat ze primair kunstenaar, dan documentairemaakster en tenslotte journalist was. Je kunt ook stellen dat ze met haar foto's niet het beeld van de werkelijkheid wilde manipuleren, zo hieraan per definitie al valt te ontkomen.

Die veronderstelling wordt verstevigd door onderstaand filmpje waarin zij zelf aan het woord is, en haar verbazing uit over de impact van sommige van haar foto's. Die was klaarblijkelijk niet door haar beoogd.



Iets anders dat opvalt is het feit dat de speenfles een CocaColafles is (toen al de wereld dominerend; zie ook de reclameborden op diverse foto's).
Op de derde foto ontbreekt die. Waarom of waardoor?
Het antwoord op die vraag is moeilijk te herleiden. Van wie ging die actie uit, de fotograaf of de moeder? En wanneer is die foto gemaakt: voor of na die andere twee?
Want, als dit de eerste foto is, zou er wel een veronderstelling kunnen opkomen dat hier bewust is gemanipuleerd. En dan zou het mij niet eens verbazen wanneer dit niet door de fotografe alswel door de moeder werd gedaan. Die heeft namelijk een zeer omgevingsbewuste blik in haar ogen. Zou het Dorothea Lange zijn geweest, dan zou dat de veronderstelling dat ze niet wilde manipuleren volstrekt onderuit halen.
Maar misschien is het antwoord heel alledaags: het kind vroeg erom of was er klaar mee.
En misschien wilde de moeder helemaal niet laten zien dat ze afhankelijk was van een lege colafles.

Zo zijn er meer details die opvallen en vergelijkbare of andersoortige vragen oproepen: waarom het tweede kind op slechts 1 foto, en de zichtbaarheid van de doos met tekst Karo en de positie van de moeder op die foto's en/of de licht verschoven positie van de fotograaf. En de taal die de handen van de moeder spreekt. Of vragen die een andere waarnemer zal stellen.

Genoeg stof om over na te denken.
Bij voorbeeld ook: hoe verschrikkelijk is de economische crisis waarin wij leven, vergeleken met die van begin vorige eeuw?
Mede in dit perspectief zijn de foto's van Dorothea Lange van blijvende waarde.

Dorothea Lange, visionaire


woensdag 15 december 2010

Dorothea Lange, photographer



Dorothea Lange (26 mei 1895 - 11 oktober 1965) was een Amerikaanse fotograaf die vooral bekend is geworden door haar documentaire werk in opdracht van de Farm Security Administration omtrent de gevolgen van de Grote Depressie.
Ze werd geboren als Dorothea Nutzhorn in Hoboken, New Jersey.
Op 7-jarige leeftijd kreeg ze polio, een ziekte waar op dat moment geen behandeling voor bestond. Ze hield er een misvormde rechtervoet aan over. Haar vader liet haar en haar moeder in de steek toen ze 12 was, reden voor haar om de achternaam van haar moeder aan te nemen.



Na enkele jaren als assistent voor diverse fotografen gewerkt te hebben, opende ze in 1918 in San Francisco een portretstudio, die een succes werd. In 1920 huwde ze met de schilder Maynard Dixon, met wie ze twee zoons kreeg. Begin 1935 kreeg ze een betrekking als fotograaf voor het Amerikaanse overheidsorgaan Resettlement Administration, later geheten Farm Security Administration.

Haar opdracht was het vastleggen van de gevolgen van de Depressie op het sterk verarmde Amerikaanse platteland. Hierbij werkte ze veel samen met de econoom Paul Schuster Taylor, met wie ze in 1935 huwde, na een scheiding van Dixon.
De door Lange en haar collega's voor de FSA gemaakte foto's werden gratis ter beschikking gesteld van Amerikaanse kranten en tijdschriften.


Haar meest bekende foto is die getiteld Migrant Mother uit 1936, waarop Florence Owens Thompson is afgebeeld met twee van haar kinderen. De identiteit van mevrouw Thompson bleef echter onbekend tot 1978.



This is an image of Florence Owens Thompson (seated) with her three daughters, Katherine McIntosh (standing on the left), Ruby Sprague (standing on the right), and Norma Rydlewski (leaning on her mother's lap). The image was taken forty-three years after the Migrant Mother image , an unforgettable icon of the Great Depression.

In de Tweede Wereldoorlog richtte Lange zich, in opdracht van de War Relocation Authority, op het vastleggen van de omstandigheden waaronder Japanse Amerikanen na de aanval op Pearl Harbor werden geïnterneerd. Na de Tweede Wereldoorlog doceerde ze fotografie aan de California School of Fine Arts. Na reeds langere tijd aan diverse ziekten te hebben geleden, overleed ze in 1965.

dinsdag 14 december 2010

Beginning to look a lot like Christmas


In many places around the world, it is definitely beginning to look a lot like Christmas. Santas are making appearances from Beijing to Beirut, and the traditions of the season can be seen all over - the trees, the lights, the shoppers, the devout and more. Collected here are a handful of recent photographs of people enjoying and celebrating this year's Christmas Season as it hits full swing.

maandag 13 december 2010