woensdag 8 december 2010

New Dali


John Lennon Quotes

"Surrealism had a great effect on me because then I realised that the imagery in my mind wasn't insanity. Surrealism to me is reality."
- John Lennon

It seems Dali was a big Lennon fan. "He kept a photograph of John hanging from a coat hanger on his wall," says Whitaker.

His Beatles photographs were taken over a three year period at the request of Epstein. His Dali photographs came about through a more personal invitation.

At the age of 16 he had been given a book by his parents, cut it up to make a collage, and sent the result to Dali. An amused Dali suggested he drop by if he was ever in Spain.

But it was eight years before he made the trip and that through art historian Douglas Cooper who was planning a book on Dali. The first thing Dali said to Whitaker was, "You've been ill". He was right, Whitaker had been unwell.

But the photographer caught Dali's attention by promising to photograph the inside of his head. "How are you going to do that?" asked Dali. "By photographing every part of you, your ears, nostrils, eyes ..." explained Whitaker.




John Lennon - Two Virgins Side 2 (unfinished music)
Images of ra_do

Het is vandaag dertig jaar geleden dat John Lennon werd doodgeschoten voor zijn appartement in New York. De Britse muzieklegende en vredesactivist die nu 70 jaar zou zijn, wordt over de hele wereld herdacht.


Foto: Lennon Archive
Het voormalig lid van de Britse popgroep The Beatles werd op 8 december 1980 om tien voor elf ’s avonds vier keer in zijn rug geschoten door de Amerikaan Mark David Chapman. Lennons tweede vrouw Yoko Ono was getuige van de moord door de psychisch gestoorde Beatlesfan, die nog altijd vastzit.
In New York betonen fans woensdag eer aan Lennon vlak bij het appartementencomplex waar Lennon om het leven kwam en waar Yoko Ono nog steeds woont. De fans komen daar ieder jaar samen op de geboortedag, 9 oktober, en de sterfdag van de ster.
Woensdag komen ook in Lennons geboorteplaats Liverpool fans samen om de dood van de muzikant te herdenken. Yoko Ono gaf ter ere van Lennon een concert in de Japanse hoofdstad Tokio.
Lennon wordt samen met zijn Beatlescollega Paul McCartney gezien als een van de invloedrijkste songwriters van de twintigste eeuw. Bekende nummers van Lennons hand in zijn Beatlesperiode zijn onder meer Ticket to Ride, In My Life en Strawberry Fields Forever. Tijdens zijn solocarrière bleef hij succesvol, met onder meer het nummer Imagine en het gelijknamige album uit 1971.
Ook als vredesactivist werd Lennon bekend. De pasgetrouwde Lennon en Ono trokken in 1969 een week lang de internationale aandacht, door in het Amsterdamse Hiltonhotel een week in bed te blijven en daar de pers te ontvangen. Daarmee protesteerden ze op vreedzame wijze tegen onder meer de Vietnamoorlog. Later herhaalden ze hun ’bed-in’ in de Canadese stad Montreal.



In Central Park, tegenover het appartement van Lennon en Yoko Ono werd later een herdenkingsmonument opgericht: het Strawberry Fields memorial.




Haarlok John Lennon voor 34.000 euro onder de hamer

Een haarlok in een boek van ex-Beatle John Lennon is in England voor 34.000 euro onder de hamer gegaan. Dat is het viervoudige van de geschatte waarde, vooropgesteld door het veilinghuis Gorringes in de Zuid-Engelse havenstad Worthington.

"Er was veel interesse voor het haarstukje. Er werd bovendien via de telefoon geboden", zegt een medewerker van Gorringes. Ook vele Beatles-memorabilia, waaronder foto's en platencovers, werden aan hoge prijzen geveild.

Lennon had het lokje haar, het pronkstuk van de veiling, in een plastic zakje in een uitgave van zijn boek 'A Spaniard In The Works' gekleefd en aan zijn kapster Betty Glasow geschonken. Zij was verantwoordelijk voor de haartooien van de Beatles in de films 'Hard Day's Night' (1964) en 'Help' (1965). Naast het haarlokje schreef de artiest: "To Betty lots of love and hair from John Lennon" ("Aan Betty, veel liefde en haar van John Lennon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten