dinsdag 27 juli 2010

Massive Mortality Bumblebee


Massale hommelsterfte in Groningen
20:19 ma 26 juli 2010

Al jaren waarschuwen wetenschappers voor het uitsterven van de bij. Deze beestjes zijn namelijk zeer belangrijk in de bevruchting van bloemen. Een groot gedeelte van ons voedsel is op die manier indirect afhankelijk van bijen. Hetzelfde geldt voor hommels.

Maar de slachting van hommels lijkt nu wel heel dichtbij te komen. In Groningen worden namelijk duizenden dode hommels gevonden. Een waar rampscenario lijkt zich af te spelen. De provincie ligt vol met de lijkjes van hommels, zomaar op straat.

Kenners verklaren de massale hommelsterfte doordat de hommels geen voedsel kunnen vinden. De zoektocht naar nectar lijkt tevergeefs voor veel van de zoemende vliegers. Ze kunnen dan de energie die ze kwijt zijn aan het vliegen niet meer compenseren en sterven.

Opvallend is dat met name rond de lindebomen veel slachtoffers liggen. Daar kun je in Groningen soms wel honderden dode hommels rond een boom vinden. Die boom is namelijk altijd een goede bron van nectar en stuifmeel geweest voor de hommels. Veel van de beestjes sterven in het zicht van de haven. Of net er na.

Een oplossing is nog niet gevonden. Dat betekent dat er voorlopig nog wel dode hommels gevonden zullen worden in Groningen. Tot er geen hommels meer over zijn. Krijgen de wetenschappers met hun angstscenario's dan toch gelijk? Wij hopen vooral van niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten