woensdag 28 juli 2010

Puffin

De papegaaiduiker (Fratercula arctica) is een opvallende vogel uit de familie van alken (Alcidae). De Alcidae en andere vogelfamilies zouden gezamenlijke voorouders hebben gehad die veel op een meeuw moet hebben geleken.
Dit moet ongeveer 100 tot 60 miljoen jaar voor onze jaartelling zijn geweest.



De plompe, duifgrote papegaaiduiker heeft zijn naam te danken aan de mooie hoge snavel die in de broedtijd bontgekleurd is. Hij is familie van de pinguïn en heeft hetzelfde zwart-witte verenpak. De papegaaiduiker bewoont het Noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee van de Canadese kust tot Nova-Zembla, waar hij in kolonies broedt in zelfgegraven holen op steile grazige hellingen op rotskusten. Hij overwintert op volle zee, verder van de kust dan andere alken. Aan de Nederlandse kust is hij zeldzaam.


Door zijn uiterlijk en manier van voortbewegen wordt hij soms de clown der zeevogels genoemd, en ook wel eerbiediger de priester. Hij wordt 28 tot 34 cm lang, heeft een vleugelspanwijdte van 50 tot 60 cm, eet voornamelijk vis en weegt ongeveer 300 tot 700 gram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten