maandag 5 juli 2010

Shepherd's Purse





Het herderstasje (Capsella bursa-pastoris) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae).
Het is een winterharde plant. De soort verlangt een goed waterdoorlatende, wat zanderige, stikstofhoudende grond in zon of halfschaduw. De plant wordt beschouwd als onkruid, als deze voorkomt in tuinen en op ruderale gronden, langs bermen, straatranden, muren en vuilstortplaatsen.
De Nederlandse naam is ontleend aan de hartvormige, 6-9 mm lange hauwtjes, die het model hebben van de tas die vroeger door herders en boeren gebruikt werd. In de volksmond staat het ook bekend als lepeltjesdief, beursjeskruid, tasjeskruid, bloedkruid, eendepootjes, ganzetongen, lepels en vorken, moederstasje en tuinlepeltje.


ZANDVOORT -
Schapen op de golfbaan, dat hebben de leden van de Kennemer Golf & Country Club nog nooit meegemaakt. Al twee weken lang graast een kudde van driehonderdvijftig beesten het gebied van de vereniging kaal. Op deze manier wil de club vergrassing tegengaan en de Amerikaanse vogelkers bestrijden.

De vogelkers is namelijk een exoot die zich snel verspreidt in onze duinen. Het vertrouwde zanderige duinlandschap verandert mede daardoor al snel in een bos. Dit heeft grote gevolgen voor de golfclub. Veel balletjes belanden in de bomen en het gebied om de fairway is als duinlandschap al bijna niet meer te herkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten