donderdag 25 november 2010

Alaska

VS geven deel Alaska aan ijsberen
IJsberen krijgen hun eigen stukje Alaska. De Verenigde Staten hebben een gebied twee keer zo groot als Groot-Brittannië aangwezen als beschermd reservaat voor de dieren. Vervelend voor Shell, die hier eigenlijk van plan is te gaan boren.


Het reservaat van bijna 500.000 vierkante kilometer beslaat voor een groot deel zeeijs, wat ijsberen nodig hebben om op zeehonden te jagen en te paren. Shell is van plan in 2011 onder dit ijs te gaan zoeken naar olie en gas. Het bedrijf is momenteel bezig daarvoor een vergunning te verkrijgen, maar dat zou nu wel eens wat moeilijker kunnen worden. Ontwikkeling in een zogeheten 'critical habitat' is niet verboden. De toewijzing is bedoeld om de overheid eraan te herinneren dat er extra voorzichtig moet worden omgesprongen met het gebied zodat wat de ijsberen nodig hebben, behouden blijft.
Shell verwacht echter dat dit reservaat het boren niet in de weg zal zitten. "We wisten dat dit besluit eraan zaten te komen," legt een woordvoerder uit. "Daarom hebben we bij onze plannen om opzoek te gaan naar olie en gas van het begin af aan rekening gehouden met het leven van ijsberen in dit gebied." Shell heeft al toestemming gekregen om volgend jaar een exploratieput te boren. Het plan was dat het bedrijf nu al in het gebied zou boren. Maar door de olieramp in de Golf van Mexico moest het bedrijf de plannen uitstellen.

Er zijn twee ijsberenpopulaties van in totaal zo'n 2.200 dieren in de Verenigde Staten, bij de Tsjoektsjenzee ten westen van Alaska en de Beaufortzee in het noorden. De ijsbeer staat als 'kwetsbaar' op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Milieuorganisaties willen graag dat de ijsbeer als 'bedreigd' wordt aangemerkt. Door het broeikaseffect smelt het drijfijs waar de dieren afhankelijk van zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten