vrijdag 19 november 2010

Lumps

'Mobieltjes maken bomen dood'
ALPHEN AAN DEN RIJN - Bomen kunnen slecht tegen de straling van draadloos internet. Hierdoor kunnen ze gaan afwijken in groei of zelfs gaan scheuren en bloeden, blijkt uit recent onderzoek. Dezelfde straling vanuit mobiele telefoons is wellicht ook schadelijk.



De resultaten komen uit een onderzoek van de TU Delft, de gemeente Alphen aan den Rijn en Wageningen Universiteit. Een aantal jaren geleden ontdekten ambtenaren opvallende afwijkingen op bomen in stadsgebieden, die ze niet konden verklaren. Er bleek geen sprake van een virus of bacterie.

Barstknobbels

Verder onderzoek wees uit dat de ziekteverschijnselen, waaronder barstknobbels, voorkwamen in de hele westerse wereld. Zeventig procent van de Nederlandse bomen in stadsgebieden toonden dezelfde symptomen, terwijl dit vijf jaar geleden nog maar tien procent was. In beboste gebieden kwam dit veel minder voor.

Onderzoekers kwamen erachter dat de knobbels veroorzaakt kunnen worden door elektromagnetische straling van zendinstallaties voor mobiele telefonie. Een andere verklaring is dat het komt door ultrafijnstof, een stof die zo klein is dat het bij organismen naar binnen kan dringen.

Maïskolven

Voor het onderzoek werden twintig essen drie maanden lang blootgesteld aan stralingsbronnen, namelijk zendposten voor draadloos internet. Bladeren van bomen die dicht bij de stralingsbronnen stonden, stierven af. Bij dezelfde test op maïs bleek dat dit de groei van kolven afremde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten