zondag 21 november 2010

The Wonder Land of Socotra, Yemen



Nederlandse biologen hebben tijdens een expeditie naar het Jemenitische eiland Socotra twee nieuwe sprinkhanen ontdekt. Dat vertelden biologen Rob Ketelaar en Jaap Bouwman gisteren in Met 't Oog op Morgen. De expeditie vond eind oktober/begin november plaats.



De sprinkhanen hebben nog geen Latijnse soortnaam, maar gaan nu door het leven als de Grottenkrekel en de Oranjevleugelsprinkhaan. De Grottenkrekel werd aangetroffen in een grot en heeft lange tastsprieten. De Oranjevleugelsprinkhaan heeft kenmerkende oranje vleugels.



Ze hebben ook een uitzonderlijke libel ontdekt, maar hiervan is nog niet zeker of het een geheel nieuwe soort is of een lokale variatie van een bestaande soort.

Unieke soorten
Socotra staat bekend om zijn unieke flora en fauna omdat het eiland twintig miljoen jaar geleden losraakte van het Afrikaanse vasteland.

Door deze isolatie kent het eiland veel soorten die uitsluitend hier voorkomen. Van de 800 voorkomende soorten blijkt uit onderzoek dat een derde nergens anders ter wereld voorkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten