maandag 1 november 2010

Knight of the Holy Sepulchre of Jerusalem



HAARLEM -
Oud-minister Camille Eurlings (CDA) en commissaris van de koningin in Zuid-Holland Jan Franssen (VVD) hadden zaterdag een prominente plaats in de stoet novieten die zich in de Haarlemse Grote Kerk tot Ridder van het Heilig Graf van Jeruzalem lieten slaan.

Hoewel de historie van de orde teruggaat tot de kruistochten, heeft de rooms-katholieke organisatie tegenwoordig een puur charitatief karakter. De leden steunen christenen in het Heilige Land - ruwweg Israel en de Palestijnse gebieden - met gebed en geld. De ceremoniële ridderslag werd verleend door bisschop Toon Hurkmans van Den Bosch.


De Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem (Latijn: Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani,en ook wel Sepulchrijnen genaamd), is een Rooms-katholieke ridderorde. De orde stamt uit de tijd van de kruistochten en legt zich tegenwoordig toe op het verspreiden van het katholieke geloof. Een van de kardinalen is Kardinaal-Grootmeester van de orde die over de gehele wereld 19000 leden telt en in 30 landen, ook in Nederland en België, afdelingen heeft.
Het symbool van de ridderorde is een Latijns krukkenkruis met vier Latijnse kruizen in de armen. Het kruis is rood en wordt wel Jeruzalemkruis genoemd. Het door Godfried van Bouillon als wapen gekozen kruis in het wapen van het Koninkrijk Jeruzalem is van goud.
Het symbool van de kloosterorde is een zilveren patriarchaal kruis op een rood schild.
De Orde van het Heilig Graf en de Souvereine Militaire Orde van Sint Jan van Jeruzalem en Malta zijn de twee door de kerk erkende en aan het Pauselijk gezag onderworpen ridderorden. Andere orden zoals de Constantinische Orde spelen een minder prominente rol in het Vaticaan en in de Katholieke kerk.
Bij de beschouwing van de orde dient onderscheid gemaakt te worden tussen de kloosterorde en de ridderorde. Van de kloosterorde bestaat alleen nog de vrouwelijke congregatie. De mannelijke is in het tweede kwart van de negentiende eeuw verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten