woensdag 12 mei 2010

PACHAMAMA


Pachamama (van het quechua pacha: aarde en mama: moeder, dus letterlijk vertaald "Moeder Aarde") is de belangrijkste godheid, voor de inheemse bevolking van de centrale Andes van Zuid-Amerika.

Mama Pacha (of Pachamama) was de vrouw van Pachacamac en een vruchtbaarheidsgodin in de vorm van een draakje. Zij waakte over zaaien en oogsten en veroorzaakte aardbevingen.

Pacha Camac ("aardemaker") was een chtonische scheppingsgod, die al voor de Inca's vereerd werd door de Ichma, maar later opgenomen werd in het scheppingsverhaal van de Inca's.

Pachamama is geen eigenlijke scheppende god, maar ze is wel een beschermende; ze beschermt de mens, ze maakt het leven mogelijk en begunstigt de vruchtbaarheid. In ruil voor deze hulp en bescherming, is de priester van de Puna Meridional verplicht een deel van wat hij ontvangt aan Pachamama te offeren.



Inti was zonnegod. Bron van warmte en licht en beschermheer van het volk. Inti werd gezien als de belangrijkste god. De Inca keizers beweerden directe afstammelingen van hem te zijn.

Inti Cesar Malasquez - Son of the sun


www.inti-shaman.com/en/the-vision.html

(vanwege youtube-regels moest de video helaas in tweeën)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten