zaterdag 15 mei 2010

WE ARE THE CIGAR?


HAARLEMS DAGBLAD - 14 mei 2010

Na 210 jaar komt er zaterdagmiddag een einde aan de oudste winkel van Haarlem, tevens oudste tabakszaak van Europa: Jan van der Pigge in de Grote Houtstraat.
,,We doen ons kindje weg'', zeggen de compagnons Paul Braam en Ko van der Veldt.
,,Toch is het een afscheid met tevredenheid, geen requiem. Al komen soms klanten in tranen binnenlopen.''

De circa dertig huismerksigaren zijn vanaf maandag te koop bij Havana House van Roy Richters in de Kruisstraat. ,,Ik heb hun beeldmerk en hun korte sigaartje Junioritas gekocht. Ik mag voortaan ook de top van de Nederlandse sigaren verkopen, Van der Donk en Compaenen.''

Van der Veldt ('ik geef het liefst gas') en Braam ('ik ben de remmer') namen 'De gekroonde Moor' veertig jaar geleden over van de laatste Van der Pigge. Ze hebben het pand verkocht; de opbrengst is hun pensioen.

Het winkelinterieur is wel te vergelijken met dat van een bruin café. Behalve dan de kasten langs de muren, waarin deels achter glas het beste van het beste wordt bewaard aan sigaren, pijpen, aanstekers, kokers en etuis. Van der Pigge had honderden modellen pijpen en aanstekers in huis. Maar de voorlaatste dag zijn alle pijpen en aanstekers al uitverkocht.

Helaas gaat hun plan niet door het hele winkelinterieur ('voor een klein bedrag hoor') over te doen aan het Historisch Museum Haarlem. Nu kopen klanten onderdelen ervan. Een vaste klant heeft de imposante humidor gekocht, die volgende week bij hem thuis wordt ingebouwd. Een deel van de winkelboedel gaat naar de veiling.
Een klant probeert volgende week het met goud beschilderde Engelse behang met een mes weg te halen. Achterin de zaak stapelen de afscheidscadeaus zich op, terwijl velen een afscheidsboodschap in het klantenboek hebben geschreven. De meest gebruikte woorden: 'wat jammer' en 'bedankt'.


De eigenaren zien vooral de overheidsmaatregelen om roken te ontmoedigen als reden waardoor de zaak er minder goed voorstaat. „De banken willen niet meer financieren. Van het antirookbeleid van de overheid word je bovendien niet vrolijk. Er liggen nog allerlei plannen in de la om het rokers nog moeilijker te maken. Van de marges op tabakswaren kun je in deze tijd niet meer op een prettige manier leven.”


Gepubliceerd door: Haarlems Dagblad

Van der Pigge verkocht uitsluitend rookwaren als sigaretten, pijptabak en sigaren. Staatsloten en tijdschriften kwamen er bij de eigenaren niet in. „Dat hebben onze klanten altijd zeer gewaardeerd.”

De zaak telt klanten uit binnen- en buitenland. Het assortiment is ooit nog wel uitgebreid met koffie en thee, maar dat was het dan wel. „Wij konden er nog wel van rondkomen”, zegt Van der Veldt. „Maar voor een startend ondernemer is dat in deze tijd niet meer te doen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten