dinsdag 27 april 2010

纺织

PLYMOUTH - In het begin kon ze er zelf ook nog wel om lachen. Maar nu zelfs mensen de hoorn op de haak gooien, omdat ze denken een grappenmaker aan de lijn te hebben, is Sarah Colwill het spuugzat. Na een paar hevige migraineaanvallen spreekt de 35-jarige Britse plotseling met een zwaar Chinees accent.

Sarah Colwill lijdt aan het buitenlands accent syndroom, een zeer zeldzame aandoening die vooral mensen treft die door een ongeluk of beroerte hersenbeschadiging oplopen.
Het syndroom werd voor het eerst benoemd in 1941, toen een Noorse na een luchtaanval plots Duitse klanken begon uit te stoten. Sindsdien zijn er wereldwijd slechts enkele tientallen gevallen bekend waarbij plotseling spraakwanorde optreedt. Zo haalde de 13-jarige Sandra Ralic uit Knin, Kroatië, onlangs het nieuws toen ze na een dag in coma te hebben gelegen vloeiend Duits sprak en haar moedertaal volledig kwijt bleek te zijn!
Sarah Colwill heeft er alles voor over om van haar accent af te komen. „Het is te gek om waar te zijn allemaal. Ik ben zelfs nog nooit in China geweest! Ken geen woord van die taal. Ik vind het echt verschrikkelijk, ik wil mijn stem terug!”
Met de hulp van spraaktherapie zetten professoren van de Universiteit van Oxford momenteel alles op alles voor haar, maar garantie kunnen ze haar niet bieden. De specialisten daar ontdekten eerder dat mensen met het buitenlands accent syndroom lichte schade hebben geleden aan die delen van de hersenen die de spraak beïnvloeden. Het resultaat is meestal het weglaten of afkorten van de klinkers, waardoor het lijkt alsof de persoon met bijvoorbeeld een Spaans, Frans of ander accent spreekt.
Sarah Colwill wordt sinds een jaar of tien geteisterd door zware zogenoemde hemiplegische migraine, waarbij verlamming van de spieren van een kant van het lichaam kan optreden. Meestal gaan de symptomen na een week wel weer over, maar onlangs had ze hevige aanvallen achterelkaar, twee tot drie keer in de week.
„Ik hoorde zelf ook wel dat mijn stem iets was veranderd, maar realiseerde me niet hoe erg het was totdat mensen me lacherig zeiden dat ik Chinees klonk”, vertelt ze nog steeds aangeslagen. „Toen de ambulancebroeders me na een volgende aanval kwamen ophalen en ook zeiden dat ik absoluut klonk als een Chinese, vond ik er niets grappigs meer aan.”
Helemaal niet omdat sommigen ervan overtuigd zijn dat Sarah de boel voor de gek houdt.
„Gelukkig krijg ik veel steun van mijn man, familie en vrienden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten