zondag 18 april 2010

Njemački

Meisje spreekt Duits na coma

SPLIT (KROATIË) - Een 13-jarig meisje uit Kroatië is na een coma in staat vloeiend Duits te spreken. Haar moedertaal is ze echter helemaal verleerd.

Sandra Ralic, uit de stad Knin (Zuid-Kroatië) was onlangs op school begonnen met Duitse lessen. Ze keek Duitse tv en las Duitse boeken om beter te worden, maar sprak de taal volgens haar ouders 'lang niet vloeiend'.



De puber lag slechts 24 uur in coma, maar is niet meer in staat om Kroatisch te spreken. Wel kan het meisje nu vloeiend Duits.
"We weten niet hoe een brein reageert op een coma", aldus ziekenhuisdirecteur Dujomir Marasovic. "Er zijn zaken bekend waarbij comatueuze patiënten bij het ontwaken ineens een andere taal spreken. Sommigen spraken zelfs bijbelse talen die onder meer in het oude Egypte werden gesproken."

Er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen na een coma plotseling een ander accent kregen. Die stemvervorming ontstaat volgens wetenschappers door het 'Foreign Accent Syndrome', dat vaker optreedt bij patiënten die door een ongeluk hersenbeschadiging oplopen.


dead can dance lisa gerrard arabian gothic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten