donderdag 22 april 2010

Here Is The Sun

NASA's New Eye op de Zon brengt verbluffende eerste beelden.

A full-disk multiwavelength extreme ultraviolet image of the sun taken by SDO on March 30, 2010. False colors trace different gas temperatures. Reds are relatively cool (about 60,000 Kelvin, or 107,540 F); blues and greens are hotter (greater than 1 million Kelvin, or 1,799,540 F). Credit: NASA

De onlangs gelanceerde NASA's Solar Dynamics Observatory, of SDO, is teruggekeerd met vroege beelden, die ongekende nieuwe mogelijkheden opleveren voor wetenschappers om de dynamische processen van onze zon beter te leren begrijpen. Deze zonne-activiteiten hebben invloed op alles wat op aarde leeft.

Sommige van de beelden van het ruimtevaartuig tonen nog nooit eerder geziene details van materie die uiten weg van de omgeving van zonnevlekken stromen. Anderen laten extreme close-ups zien van de activiteiten op het oppervlak van de zon. Het ruimtevaartuig heeft ook de eerste hoge-resolutie metingen gedaan van zonnevlammen in een breed scala van extreme ultraviolette golflengten.


Colbie Caillat

"Deze eerste beelden tonen een dynamische zon die nog nooit eerder te zien waren in de meer dan 40 jaar van zonne-onderzoek" zei Richard Fisher, directeur van de Divisie Heliophysics in het NASA hoofdkwartier in Washington. "SDO zal ons begrip veranderen van de zon en haar processen, en wat ons leven en de samenleving zal beïnvloeden. Deze missie zal een enorme impact hebben op wetenschap, vergelijkbaar met het effect van de Hubble Space Telescope op de moderne astrofysica. "

Dit beeld vergelijkt de relatieve omvang van de beelden SDO met die van andere missies. Credit: NASA

A movie of the March 30, 2010, solar prominence eruption, as seen by SDO. Credit: NASA/Goddard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten